CQ WW RTTY 2015

Maanden zonder noemenswaardige activiteiten binnen onze hobby, amper 2000 QSO’s in de log dit jaar, niet echt mijn stijl. Toch voel ik het telkens kriebelen wanneer er een CQ WW of WPX dichterbij komt, dit was nu ook niet anders. De voorbereiding van de contest begint meestal met mijn verslag na te lezen van de contest van het voorgaande jaar op de 3830 reflector. Daarna maak ik een keuze van categorie, lees welk record wil ik breken.
Ik was er al snel uit dat het geen all band ging worden, het is best belastend om 46-47-48u achter een TX te zitten. De condities waren de laatste weken ook niet zo goed, verwachtte dat 10m dood ging zijn dus de doelstelling bij all band om 1000 QSO’s te halen zou sowieso al moeilijk zijn.
Al snel viel de keuze dan op 80m. Een paar uur voor de contest koos ik ervoor om te kiezen voor 80m QRP. Het wereldrecord van HG6C leek me haalbaar en ik moest het toch eens proberen om zo’n contest te winnen en een wereldrecord neer te zetten. Motivatie was direct aanwezig!

Iets voor 2 uur zaterdagmorgen was de dipool aangesloten op mijn yaesu FT897 waarvan de power was teruggedrongen tot 5w. Ik probeerde telkens CQ te roepen wanneer ik een vrije frequentie vond, tot mijn verbazing kreeg ik best wat respons vanuit heel Europa. Heel weinig diende ik mijn call of exchange te herhalen, ik kwam dus best goed over. Dit blijkt trouwens ook uit het enorm lage aantal dupes.
Een eerste hoogtepunt kwam er toen ik tijdens S&P VY2/WJ5DX tegenkwam, hij was ongelooflijk sterk. Ik moest maar éénmaal aanroepen om hem te werken! Ik slaagde erin om nog enkele andere Noord-Amerikanen te werken, N6EE kwam zelfs terug op mijn CQ, ongelooflijk! Deze momenten doen je de vermoeidheid vergeten. Spijtig wel dat ik YW5T en VA2UP niet kon werken, ondanks verwoede pogingen. Je kan het natuurlijk niet allemaal willen en al zeker niet als QRP station.
Rond 8u was de eerste ronde afgelopen en daarom besloot ik om nog wat te spelen op de andere banden. Op 40m had ik best een mooie pile-up (idem op zondagmorgen, ook naar USA), dit blijft een fantastische band.
10m bleek zoals verwacht dood te zijn, heb maar één QSO gemaakt. Er was wat meer activiteit op 15m, maar tijdens heel het weekend vond ik dit toch minder dan anders. 20m blijft voor een ON3 een moeilijk verhaal; in RTTY kwam ik namelijk enkel uitzenden tussen 14.080 en 14.085, heel smal dus. Op zaterdag rond de middag had ik wel het geluk om een plaatsje te vinden om CQ te roepen. De kick was immens toen bleek dat ZM2IO terugkwam, gevolgd door AA3B enkele minuten later. Verticale antenne doet zijn werk!
Niets beters om met zo’n gevoel te gaan slapen!

Rond 17u zat ik terug op 80m, rates waren zoals verwacht heel flauw, maar naarmate de avond en nacht vorderde werd dit wel beter. Zondagmorgen was niet zo goed als de dag ervoor. Kon maar twee Amerikanen werken, dit bracht het totaal wel op zeven staten (PE, NY, PA, ME, MN, FL, VA). Enorm tevreden met dit aantal te meer omdat HG6C er vorig jaar niet in geslaagd was om dit aantal te evenaren. Ik wist wel dat ik minder zones zou hebben dan hij. Uiteindelijk ben ik gestopt op 6 zones (5,14,15,16,20 en 33 dankzij CR3L) en 45 DXCC’s.
Rond 2u maandagmorgen ben ik gestopt toen de teller op 337 QSO’s stond. Ondanks dat ik enorm tevreden was, had ik toch geen energie meer om naar de maansverduistering te kijken.

In ieder geval mag ik goede hoop hebben op het wereldrecord. Mijn score is bijna het dubbele van het vorige record. Het is enkel hopen dat er niemand hetzelfde idee had als ik en een hogere score heeft gehaald. Indien dit het geval zou zijn ben ik in ieder geval op mijn waarde geklopt.
Voorlopig kan ik dromen van een overwinning binnen één van de grootste contesten ter wereld en dan ook hopen op een plaque, de droom van elke serieuze contester. Nog enkele maanden wachten en hopen …

Pieter – ON3DI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *